Žuvų taukai (omega-3)
Žuvų taukai (Omega-3) - sveikai širdžiai, smegenų funkcijai.
Žuvų taukai yra vieni iš dažniausiai vartojamų maisto papildų. Juose gausu omega-3 riebalų rūgščių, kurios gali būti svarbios ir naudingos žmogaus sveikatai. Jei kasdienėje mityboje nesuvalgoma daug riebios žuvies, žuvų taukų (omega-3) papildų vartojimas gali padėti gauti pakankamą kiekį omega-3 riebalų rūgščių.
Rodoma 1 iki 11 iš 11 (1 Pages)
Žuvų taukų (omega-3) pagrindinės naudos organizmui
Žuvų taukai yra vieni iš dažniausiai vartojamų maisto papildų. Juose gausu omega-3 riebalų rūgščių, kurios gali būti svarbios ir naudingos žmogaus sveikatai. Jei kasdienėje mityboje nesuvalgoma daug riebios žuvies, žuvų taukų (omega-3) papildų vartojimas gali padėti gauti pakankamą kiekį omega-3 riebalų rūgščių.
Kas yra žuvų taukai?
Žuvų taukai yra riebalai arba aliejus, išgauti iš žuvies audinių.
Paprastai jie gaunami iš riebių žuvų, tokių kaip silkė, tunas, ančiuviai ir skumbrės. Tačiau jie taip pat kartais gali būti gaminami iš kitų žuvų kepenų, pavyzdžiui menkių.
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja valgyti 1–2 porcijas žuvies patiekalų per savaitę. Taip yra todėl, kad žuvyje esančios omega-3 riebalų rūgštys turi daug naudos sveikatai, įskaitant apsaugą nuo daugelio ligų.
Tačiau jei nesuvalgoma 1–2 porcijos žuvies patiekalų per savaitę, žuvų taukų papildai gali padėti jums gauti pakankamą kiekį omega-3.
Maždaug 30% žuvų taukų sudaro omega-3, o likusieji 70% – kiti riebalai. Be to, žuvų taukuose natūraliai yra vitamino A ir D.
Svarbu pažymėti, kad žuvų taukuose esančios omega-3 rūšys turi didesnę naudą sveikatai nei omega-3, esančios kai kuriuose augaliniuose šaltiniuose.
Pagrindinės žuvų taukuose esančios omega-3 rūšys yra eikozapentaeno rūgštis (EPA) ir dokozaheksaeno rūgštis (DHR), o augaliniuose šaltiniuose daugiausia yra alfa-linoleno rūgštis (ALA).
Nors ALA yra nepakeičiama riebalų rūgštis, EPA ir DHR turi daugiau naudos sveikatai.
Taip pat svarbu gauti pakankamai omega-3, nes vakarietiška dieta daug omega-3 pakeitė kitais riebalais, pavyzdžiui, omega-6. Šis iškreiptas riebalų rūgščių santykis gali prisidėti prie daugelio ligų atsiradimo.
Gali palaikyti sveiką širdį
Širdies ligos yra pagrindinė mirties priežastis visame pasaulyje.
Tyrimai rodo, kad žmonės, kurie valgo daug riebios žuvies, rečiau serga širdies ligomis.
Valgant daug žuvies patiekalų ar vartojant žuvų taukų papildus sumažėja daugybė širdies ligų rizikos veiksnių. Žuvų taukų nauda širdies sveikatai yra tokia:
Padidėjęs cholesterolio kiekis. Jis gali padidinti DTL (gerojo) cholesterolio kiekį, taip pat gali sumažinti MTL (blogojo) cholesterolio kiekį.
Sumažėjęs trigliceridų kiekis. Jis gali sumažinti trigliceridų kiekį 15–30%.
Sumažėjęs kraujospūdis. Net mažomis dozėmis jis padeda sumažinti kraujospūdį žmonėms, kurių kraujospūdis yra padidėjęs.
Apnašų prevencija. Tai gali užkirsti kelią apnašoms, dėl kurių gali sukietėti arterijos.
Nors žuvų taukų papildai gali pagerinti daugelį širdies ligų rizikos veiksnių, nėra aiškių įrodymų, kad jie gali užkirsti kelią širdies priepuoliams ar insultams.
Gali padėti psichinei sveikatai
Jūsų smegenys yra sudarytos iš ~60% riebalų, o didžioji dalis šių riebalų yra omega-3 riebalų rūgštys. Todėl omega-3 yra būtinos normaliai smegenų funkcijai.
Tiesą sakant, kai kurie tyrimai rodo, kad tam tikrų psichikos sveikatos sutrikimų turinčių žmonių omega-3 kiekis kraujyje yra mažesnis.
Įdomu tai, kad tyrimai rodo, kad omega-3 gali užkirsti kelią kai kurių psichinės sveikatos būklių simptomams arba pagerinti jų simptomus. Pavyzdžiui, tai gali sumažinti psichozinių sutrikimų tikimybę tiems, kuriems gresia toks pavojus.
Be to, žuvų taukų papildymas didelėmis dozėmis gali sumažinti kai kuriuos šizofrenijos ir bipolinio sutrikimo simptomus, nors nuoseklių duomenų trūksta. Šioje srityje reikia atlikti daugiau tyrimų.